Guide til valg af bordplader i laboratorier

Har du valgt det rigtige materiale?

Da bordpladerne er meget udsatte for alt, hvad der arbejdes med i laboratoriet, er det værd at overveje, hvilke materialer der er bedst egnede til de enkelte rum. Her finder du hjælp til at afgøre, hvilket materiale der er mest velegnet i forhold til dine arbejdsfunktioner.


Højtrykslaminat
Bordplader i højtrykslaminat (HPL) er billige, nemme at rengøre og tåler en vis mængde fugt og mange kemikalier i svage opløsninger. Overfladen er rar at arbejde på, og kanterne kan leveres med postform, så der ikke er samlinger mellem fladen og forkanten. Laminat er godkendt til klassificerede laboratorier fra GMO2 og derover, og samlinger kan fuges tætte.

Laminat findes også som kompaktlaminat (massiv laminat uden trækerne) og i en specielt kemikalierestistent udgave.

Bordplader i højtrykslaminat har en svaghed i forhold til slag og stærk varme, men ofte vælger man alligevel laminatbordpladerne, fordi det er billigt at skifte dem ud, hvis uheldet skulle være ude.

NB: Bordplader i lavtrykslaminat eller melamin ligner meget HPL-plader, men har ikke tilstrækkelig slidstyrke til erhvervsbrug.


Rustfrit stål
Bordplader i rustfrit stål er rengøringsvenligt og de tåler slitage, varme, vand og langt de fleste kemikalier. De anvendes meget i vaskeområder, i stinkskabe og i områder, hvor der forekommer opvarmning.

Rustfrit stålplader har enten lige kant eller en vulstkant, så vand på bordplade ikke løber på gulvet. Der findes et stort udvalg i vaske, og det er muligt at fremstille kar, giftafløb og lignende i stål, der svejses i bordpladen. 
I laboratorier, hvor der arbejdes med syrer, bør der anvendes en mere syrerestistent stålkvalitet (AISI 316S) end hvor, der kun forekommer vand (AISI 304).
Stålet bæres af en vandfast spånplade, der har en vandfast underside og er helt forseglet.


Epoxy
Bordplader i epoxy er støbte plader, der er meget resistente over for selv agressive kemikalier. De er nemme at holde rene, men det stenagtige materiale kan føles hårdt at arbejde på.
Epoxy kan anvendes i klassificerede laboratorier.


PP (polypropylen)
Plastmaterialet PP står distancen overfor rigtig mange kemikalier, især syrer. PP-bordplader er robuste og behagelige at arbejde på, og de tåler store mængder vand, da de produceres i massiv plast. Pladerne kan samles med svejsetråd, og vaske kan samles vandtæt med bordpladen. Det er derfor oplagt at anvende PP ved opvask af glasvarer, hvor de giver mindre støj, end når der arbejdes med glas på stålbordplader.
PP tåler ikke varme og deformerer allerede ved 70 grader C.


Keramiske bordplader
Keramiske bordplader anvendes, når der kræves både høj kemikalieresistens, stor slidstyrke og at bordet kan holde til varme - typisk i stinkskabe. 
Bordpladerne støbes i forme og brændes og glaseres i en proces, der ligner fremstilling af klinker og porcelæn. Det er ikke muligt efterfølgende at forarbejde en keramisk plade, og der skal påregnes tolerance på målene.
 

Praktisk test af materialer

Er du i tvivl om teorien holder, kan du altid låne prøver af materialerne hos Alfa-Omega og teste dem i forhold til de stoffer, I arbejder med.
En lavpraktisk løsning, der virker!


Keramisk bordplade udsættes for stærkt farvende væske

 

Resistenstabel for bordplader

Tabellen er en oversigt over styrker og svagheder for materialer der anvendes til bordplader. Udførlige testresultater for de enkelte bordplader kan rekvireres.
Resistenstabel for bordpladematerialer