Energioptimering på laboratoriet

Sådan snyder du dit energiselskab for 20.000 kr. om året
- helt lovligt!

Vi oplever ofte, at stinkskabsbrugere ikke har fokus på energiforbruget i stinkskabe. Åbn hejseruden - skabet kører, suget kører, lyset tænder, og det kan vel ikke bruge alverden i strøm?

Nej, djævelen er begravet et helt andet sted. Et almindeligt stinkskab, der står 50 cm åbent, trækker omkring 1500 m3  opvarmet luft ud af laboratoriet i timen. Det koster mellem 30.000 og 40.000 kr. i energi om året. Men kan hejseruden holdes lukket, så snart arbejdet i skabet tillader det, går ventilationen ned på lavt niveau - og nu bruger du højst 20% af de 1500 m3.

Dit stinkskab husker for dig

Det er oplagt, at stinkskabe skal udstyres med en alarm eller en automatik, der sørger for at lukke hejseruden, når brugeren glemmer det.

De fleste moderne stinkskabsstyringer kan fåes med en bevægelsesføler, der registrerer, om der arbejdes i stinkskabet. Ophører aktiviteten i længere tid, sætter styringen luftflowet ned til "economy mode" - og står hejselugen åben, lyder en advarselstone, indtil du lukker skabet.

Enkelte styringssystemer indeholder yderligere en autoluk-funktion, hvor styringen er koblet til en motor, der automatisk lukker hejselugen ved manglende aktivitet. I disse systemer er det samtidig muligt at programmere flere hjælpefunktioner til betjening af ruden, f.eks kollisionsstop, programmerbar åbningshøjde og åbning ved fodkontakt.


 

Stinkskab med autoluk af frontruden